За нас

НФ „Свети Никола“ е регистрирана от СГС на 13.05.1999г., като неправителствена хуманитарна организация, с цел подпомагане на деца деца и младежи, лишени от родителски грижи, лица в неравностойно социално положение и възрастни с умствени и физически увреждания, както и подпомагане на тяхната интеграция в обществото. За тези години нашето име стана символ на НЕПАРТИЙНА гражданска организация, която освен да дарява ХЛЯБ на сираци и инвалиди, се грижи и за подобряването на тяхната културна и социална среда. 

До момента НФ „Свети Никола“ е работил и работи с над 38 центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи, лишени от родителски грижи, лица в неравностойно социално положение, специализирана болница за деца с церебрална парализа, старчески домове, детски логопедични градини, дом за незрящи деца и болници. Набрахме и разпределихме дарения във вид на храни, дрехи и лекарства, хигиенно-санитарни материали, учебници и др… от наши български фирми. Много са щастливите детски очи и това ни дава сили и амбиции да даряваме щастие и променяме детски съдби! Ние търсим доброто и го преоткриваме във всяка секунда от Живота. Така даряваме Вяра, Надежда и Любов! Благодарим на всички Хора, които са до нас и всички, които отделиха от Хляба си и ни гласуваха доверие. 

През изминалите години, както и днес, успешно реализирайки редица инициативи по случай различни национални, регионални и лични празници, докосваме сърцата и даваме усмивки на много деца, които се нуждаят от това. В това число и реализирайки много събития в различни населени места в страната по случай 1 Март, 3 Март, Великден, 24 Май, 1 Юни, Първи учебен ден, Ден на народните будители и др. с основна цел и мисия да създадем настроение, вълнение и много положителни емоции у децата, като ги накараме  да се чувстват значими, въпреки нелекия живот, който им е отредила съдбата.

В момента работим по проект „Увереност в себе си“, с основна цел интеграция и адаптация на сираци между 15 и 18 годишна възраст, в реални условия, подобряване на социалните умения (курсове по компютърна грамотност, практически курсове по готварство и сладкарство, курсове за допълнително ограмотяване, изготвяне на автобиографии, работа с магистър-трудова и организационна психология).
Надяваме се да намерим добри хора, с които да продължим проектите, за изпълнението на които са необходими щедрост и желание!

Мотивация

„Когато за първи път посетих дом в с.Г.Геново бях ужасена от начина и нечовешките условия на живот. Толкова нереално и потресаващо, че не може да осъзнаеш емоцията в момента. Стара казарма … деца по 10 – 16 в стая, бяха малки от 6 до 18г. Мебелите и част от инвентара бяха връстници на сградата (от началото на миналия век). Всичко това се случва в онази 1999г, когато кризата беше в разцвет, мизерията също. Директорката се стараеше много, но това не бе достатъчно. На внушителна стена (може би 3-6м.) бе нарисуван Малкият Принц, който се усмихваше и под него имаше красив надпис:
„Всичко, невидимо за очите, е видимо за душата“

Това, което видях и това, което не успях, бе като жарава в сърцето ми. Обичта и емоцията към тези деца ме караше да направя всичко, за да им помогна. След седмица се върнах с дарители от „Кока-Кола“,носейки тетрадки, химикалки, боички… ученически пособия, рекламни продукти и „Кока-Кола“ в кенове. Те дрънкаха и децата си казваха, че носим пастет (и това бе поредният кошмар). Когато раздавахме кеновете, „една“ Мария реши да я отвори със зъби… Въпреки всичко, душата и сърцето ми останах там! Малката Мария дори без думи, само с очи, ме мотивираше…Три месеца по-късно кръстихме децата заедно с големия писател Йордан Радичков! Намерихме дарители…и чудесата в живота на тези невръстни дечица започнаха да се случват. Точно по Коледа, на прага на новия век! Домът заприлича на дом благодарение на щедростта на хората! Точно, както в приказката! Дори и човек да промени съдбата само на едно единствено дете – пак си струва!
  На всяка Коледа снимката ми с Мария стои на елхата! Спрях да търся гласност за това, което правим и знам, че големите изпитания се случват само на тези, които имат сили да ги преодолеят!“
Г-жа Цветанова

 Настоящият екип на Фонда в лицето на г-жа Младенова, г-н Цветанов и техните съмишленици продължават нейното дело със същия хъс и вяра, че има добри хора, с чиято помощ ще озарят с усмивка личицата на още стотици дечица и ще дадат шанс за по-добър и по-достоен живот на възрастните с увреждания, които имат нужда от помощ и подкрепа.

    Преведи сайта »