За Нас

  НФ "Свети Никола" е регистрирана от СГС на 13.05.1999г., като неправителствена хуманитарна организация, с цел подпомагане на деца и лица в неравностойно социално положение и интеграция. За тези години нашето име стана символ на НЕПАРТИЙНА гражданска организация, която освен да дарява ХЛЯБ на сираци и инвалиди, се грижи и за подобряването на тяхната културна и социална среда. До момента НФ "Свети Никола" е работил и работи с 38 дома за сираци, инвалиди, специализирана болница за деца с церебрална парализа, старчески домове, детски логопедични градини, дом за незрящи деца и болници. Набрахме и разпределихме дарения във вид на храни, дрехи и лекарства, хигиенно-санитарни материали, учебници и др... от наши български фирми. Много са щастливите детски очи и това ни дава сили и амбиции да даряваме щастие и променяме детски съдби! Ние търсим доброто и го преоткриваме във всяка секунда от Живота. Така даряваме Вяра, Надежда и Любов! Благодарим на всички Хора, които са до нас и всички, които отделиха от Хляба си и ни гласуваха доверие. В момента работим по проект "Увереност в себе си", с основна цел интеграция и адаптация на сираци между 15 и 18 годишна възраст, в реални условия, подобряване на социалните умения (курсове по компютърна грамотност, работа с Интернет, изготвяне на автобиографии, работа с магистър-трудова и организационна психология).
Надяваме се да намерим щедрост и добри хора, с които да продължим проектите, за изпълнението на които са необходими щедрост и желание!
Мотивация

  "Когато за първи път посетих дом в с.Г.Геново бях ужасена от начина и нечовешките условия на живот. Толкова нереално и потресаващо, че не може да осъзнаеш емоцията в момента. Стара казарма ... деца по 10 - 16 в стая, бяха малки от 6 до 18г. Мебелите и част от инвентара бяха връстници на сградата (от началото на миналия век). Всичко това се случва в онази 1999г, когато кризата беше в разцвет, мизерията също. Директорката се стараеше много, но това не бе достатъчно. На внушителна стена (може би 3-6м.) бе нарисуван Малкият Принц, който се усмихваше и под него имаше красив надпис:
"Всичко, невидимо за очите, е видимо за душата"

  Това, което видях и това, което не успях, бе като жарава в сърцето ми. Обичта и емоцията към тези деца ме караше да направя всичко, за да им помогна. След седмица се върнах с дарители от "Кока-Кола",носейки тетрадки, химикалки, боички... ученически пособия, рекламни продукти и "Кока-Кола" в кенове. Те дрънкаха и децата си казваха, че носим пастет (и това бе поредният кошмар). Когато раздавахме кеновете, "една" Мария реши да я отвори със зъби... Въпреки всичко, душата и сърцето ми останах там! Малката Мария дори без думи, само с очи, ме мотивираше...Три месеца по-късно кръстихме децата заедно с големия писател Йордан Радичков! Намерихме дарители...и чудесата в живота на тези невръстни дечица започнаха да се случват. Точно по Коледа, на прага на новия век! Домът заприлича на дом благодарение на щедростта на хората! Точно, както в приказката! Дори и човек да промени съдбата само на едно единствено дете - пак си струва!
  На всяка Коледа снимката ми с Мария стои на елхата! Спрях да търся гласност за това, което правим и знам, че големите изпитания се случват само на тези, които имат сили да ги преодолеят!"
Г-жа Цветанова

  Настоящият екип на Фонда в лицето на г-н Цветанов и неговите съмишленици продължават нейното дело със същия хъс и вяра, че има добри хора, с чиято помощ ще озарят с усмивка личицата на още стотици дечица и ще дадат шанс за по-добър и по-достоен живот на възрастните с увреждания, които имат нужда от помощ и подкрепа.